Er zijn verschillende soorten knaagdieren die in Nederland als huisdier worden gehouden. Vele van ons denken dat een konijn ook een knaagdier is maar dat is niet het geval. Konijnen vallen onder haasachtige en dat komt omdat zij onder andere een ander gebit en een andere manier van kauwen hebben dan een knaagdier.
Knaagdieren en konijnen hebben wel gemeen dat zij er allemaal lief uit zien en een knuffelbaar uiterlijk hebben. Wie raakt niet vertederd bij het zien van bijvoorbeeld een jonge cavia of een jong konijntje? Toch brengt ook het hebben van een konijn of knaagdier een verantwoordelijkheid met zich mee. Het is belangrijk te weten welke huisvesting en verzorging zo’n diertje nodig heeft zodat u hem of haar een gelukkig en gezond leven kan bieden.
Konijn
Naast honden en katten is het konijn een van de meest gehouden huisdieren in Nederland. Dat is niet voor niets. Want konijnen zijn hele leuke, gezellige en actieve dieren. Ook zijn ze vaak veel slimmer dan we denken. Als konijnen samen gehouden worden is het ook nog eens geweldig te zien hoe ze samen rondrennen, elkaar wassen en bij elkaar gaan liggen. Veel konijnen vinden het prettig om aandacht te krijgen van hun baasje. Samen op de grond gaan liggen knuffelen of samen een spelletje doen staat vaak hoog op hun verlanglijstje. Opgepakt worden vinden veel konijnen minder prettig. Weet wat nodig is voor een goed konijnenleven zodat ook uw konijn(en) een goed en gelukkig leven heeft/hebben en jullie samen veel plezier kunnen beleven.
- Levensfases van het konijn
- Opvoeding
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Levensfases van het konijn
Tot ongeveer 12 weken blijft een konijntje klein. Daarna gaat hij groeien en binnen 7 a 8 maanden is hij groot en volwassen. De grotere rassen doen er ongeveer een jaar over. Ook konijnen komen in de pubertijd. Meestal zo rond de 5 a 8 maanden. Heb in deze periode wat meer begrip en geduld met je konijntje. Ook bij konijnen gieren in deze periode de hormonen door het lijf en kunnen ze zich soms wat baldadiger gedragen dan dat je gewend bent.
Konijnen zijn geslachtsrijp vanaf de leeftijd van ongeveer 3.5 maand oud dus laat broertje en zusjes niet te lang bij elkaar zitten. Konijnen kunnen gemiddeld de leeftijd van 10 jaar bereiken.
Opvoeding
Het is heel belangrijk dat je er in de opvoeding van een konijn rekening mee houdt dat hij een prooidier is. Waarom is dat zo belangrijk zou je je kunnen afvragen. Het antwoord is heel simpel. Een prooidier benader je anders dan een roofdier zoals bijvoorbeeld een hond. Daar waar een hond het geweldig vindt dat je achter hem aanrent en hem probeert te pakken, is dit voor een konijn verschrikkelijk eng en staat hij doodsangsten uit. Een konijn wordt namelijk door een roofdier achterna gezeten om opgegeten te worden. Dus als je je konijntje wil knuffelen, ren dan niet achter hem aan en probeer hem niet te pakken, maar ga op een plek op de grond zitten en probeer hem bijvoorbeeld met iets lekkers naar je toe te lokken. Klets ondertussen vriendelijk tegen je konijn en zo kunnen jullie een goede band op bouwen. Het konijn moet leren dat hij zijn baasje kan vertrouwen.
Konijnen zijn hele slimme dieren en nare ervaringen kunnen ze heel goed onthouden. Als je konijn iets doet wat niet mag, geef hem dan nooit een tik. Je konijn legt niet het verband tussen de tik en zijn eigen gedrag. Het enige dat je zal bereiken met het geven van de tik is dat je konijn bang wordt en misschien zelfs agressief gaat reageren. Als je konijn iets doet wat niet mag, zeg je luid en duidelijk NEE, je duwt hem daarbij zachtjes weg en leidt hem verder af met iets waar hij wel op mag knagen of mee mag spelen. Als je dit lang genoeg vol houdt zal dit het gewenste effect hebben. Bedenk wel dat het weken kan duren .
Het voordeel van het feit dat konijnen slim zijn, is dat je ze ook heel veel kunt leren. Ze kunnen een heleboel woorden leren begrijpen. Ze kunnen spelletjes leren en je kunt ze allerlei trucjes leren. Zo kun je ze zelfs leren springen en een parcours af laten leggen met hindernissen. Verwacht niet te snel resultaat. Bedenk dat tijd, geduld en begrip bij alles wat je met je konijn doet heel belangrijk is. En houdt ook rekening met het karakter van je konijn. Het ene konijn is het andere niet.
Huisvesting
Laat u bij onze dierenspeciaalzaak goed informeren over de verschillende mogelijkheden van het huisvesten van konijnen. Laat u daarbij adviseren wat in uw persoonlijke situatie met uw type konijn(en) goede opties zijn.
Konijnen zijn van nature groepsdieren. Zij leven niet graag alleen en willen daarom ook bij u thuis graag samen gehouden worden. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Bedenk wel dat u het mannetje laat castreren voordat u ze gezellig bij elkaar laat want anders heeft u snel jonge konijntjes. Twee (gecastreerde) vrouwtjes kunnen ook vaak goed samenleven, zeker als ze van jongs af aan samen opgroeien.
Konijnen kunnen binnen of buiten gehouden worden. Zorg in beide gevallen dat de konijntjes voldoende ruimte hebben en de mogelijkheid hebben om te rennen, zich uit te rekken en dat ze schuilplekken hebben. Als de konijntjes buiten gehouden worden, zorg er dan voor dat een deel van het hok afgesloten is en wind- en waterdicht is zodat ze goed beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden. Plaats het hok zo dat er geen noordenwind in kan blazen en dat de konijntjes in de zomer de schaduw op kunnen zoeken. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Haal daarom een buitenkonijn in de winter niet iedere keer even naar binnen. Ook kunt u een konijntje niet in de winter ineens buiten zetten. Als u konijntjes buiten wilt gaan houden dan plaatst u ze in de zomer buiten. Zo kunnen ze buiten gewend raken en ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze zich lekker warm kunnen houden.
Als u besluit de konijntjes binnen te houden, schaf dan een flink hok aan en laat ze dagelijks lekker vrij (of in een ren) rondlopen. Zet het binnenhok niet op de tocht of voor een verwarming. Zorg ook dat het hok niet in de zon staat als deze naar binnen schijnt.
De grootte van het binnen of buitenhok is afhankelijk van het type konijn en de hoeveelheid konijntjes die u neemt.
Dagelijkse verzorging
Met stip op nummer een staat ook bij de dagelijkse verzorging van konijnen vers drinkwater, een flinke pluk hooi en eten. Ook een stukje groente zoals bijvoorbeeld een stukje wortel, witlof of andijvie kunnen zij erg waarderen. Let er wel op dat jonge dieren geleidelijk moeten wennen aan het eten van groentes.
Konijnen zijn schone dieren en doen hun behoefte vaak op een vaste plek of in een vaste hoek. In deze hoek kunt u een zogenaamd konijnentoiletje plaatsen zodat u deze dagelijks even kunt reinigen. Reinig het gehele hok van de konijnen minimaal een keer per week.
Afhankelijk van het vachttype van uw konijnen zal u ook regelmatig moeten borstelen. Langharige konijnen moeten met grote regelmaat geborsteld worden omdat hun vacht makkelijk klit. Kortharige konijnen moeten vooral in de ruiperioden regelmatig geborsteld worden. De huid van een konijn is heel gevoelig, dus borstel zachtjes en trek klitten en niet zomaar uit.
Controleer regelmatig de nagels van uw konijn. Als deze te lang zijn moeten ze geknipt worden met een speciaal nagelschaartje. In onze dierenspeciaalzaken kunt u de juiste verzorgingsproducten voor uw konijn aanschaffen.
Niet alleen de verzorging van uw konijn staat dagelijks op het programma. Neem ook iedere dag even goed de tijd om goed naar uw konijn te kijken. Een gezond konijn is actief en oplettend en heeft een schone en droge vacht. Bekijk ook de keutels even want deze geven belangrijke aanwijzingen over de gezondheid van uw konijn. Het is belangrijk dat u dit dagelijks doet omdat een konijn dat bijvoorbeeld niet eet of heel slecht eet dezelfde dag nog naar de dierenarts gebracht moet worden.
Voeding
Een konijn is een planteter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Vezels zitten bijvoorbeeld in hooi en daarom is het van groot belang dat u uw konijn dagelijks een ruime hoeveelheid hooi geeft. Naast hooi kunt u hardvoer geven. In onze dierenspeciaalzaken hebben we een ruim assortiment aan brokjes en gemengd konijnenvoer. Het voordeel van brokjes (biks) voeren is dat alle voedingsstoffen er voor uw konijn in de juiste verhouding inzitten en het konijn er niet alleen het lekkere uit kan halen.
Zoals eerder gezegd zal uw konijn het ook lekker vinden om regelmatig een stukje groente te krijgen. Niet alle groentesoorten zijn geschikt. Van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan uw konijn ziek worden. Fruit en droog brood vinden ze vaak ook erg lekker maar zijn wel echte dikmakers. Kies bijvoorbeeld voor een stukje wortel, wortelloof, radijsblad, witlof of andijvie. Wees voorzicht bij jonge konijntjes. Geef ze eerst hele kleine hoeveelheden zodat hun darmen rustig kunnen wennen.
Konijnen eten een deel van hun keutels, de blindedarmkeutels, direct uit hun anus op. Dit klinkt voor ons erg onsmakelijk maar voor een konijn zeer belangrijk. In deze ontlasting zitten namelijk onmisbare voedingsstoffen. Vindt u deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat u uw konijn teveel eten geeft.
Knagen is een favoriete bezigheid van konijnen. Biedt ze deze mogelijkheid door ze bijvoorbeeld wilgentakken te geven. Het is goed voor hun tanden en het geeft ze extra vezels.
Bekijk hieronder of uw konijn het ideale gewicht heeft.
Medische behandeling
Medische behandelingen, waaronder inentingen, zijn voorbehouden aan de dierenarts. Er komen twee gevaarlijke besmettelijke ziekten voor bij konijnen: myxomatose en VHD. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk en vooral VHD verspreidt zich snel en makkelijk. Vaccineren wordt dat ook aangeraden.
Als uw konijn ziek is of u vermoed dat hij ziek is, raadpleeg dan altijd gelijk een dierenarts. Daar waar we vaak bij onszelf bedenken dat we het even een dagje aankijken, is dat bij uw konijn niet verstandig. Snel handelen is bij konijnen letterlijk van levensbelang.
Cavia
Cavia’s zijn heel gezellige en zachtaardige diertjes waar je als baasje een hechte band mee kunt hebben. Je kunt ze goed handtam maken en cavia’s zullen zelden bijten. Hun verzorging is niet al te moeilijk en ze stellen niet al te hoge eisen aan hun verblijf. Toch is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de wensen en behoeften van een cavia zodat ook deze diertjes een fijn en gelukkig leven hebben bij u thuis. Natuurlijk kunt u ook voor alle informatie en adviezen over uw cavia terecht in onze winkel.
- Cavia’s in het algemeen,
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Cavia’s in het algemeen
Cavia’s zijn echte groepsdieren. Hoe goed u ook voor uw cavia zorgt en hoeveel aandacht u ook aan hem besteed, hij is echt het gelukkigst als hij samen met een andere cavia gehouden wordt. Ze kunnen in paartjes gehouden worden, maar dan moet u wel het mannetje (beertje) laten castreren anders heeft u zo een hele familie. U kunt ook twee of meerdere vrouwtjes (zeugjes) samen houden. Zeker als zij van jongs af aan bij elkaar zijn, levert dit over het algemeen geen problemen op. Twee beertjes kunnen vaak ook wel samenleven maar dan moeten ze wel echt van jongs af aan bij elkaar zitten en mogen er geen vrouwtjes cavia’s in de buurt zijn. In een groep cavia’s (ja, ook als de groep maar uit twee cavia’s bestaat) heerst een rangorde. Heb hier begrip voor want dit is hun natuurlijke gedrag.
Cavia’s zijn net zoals konijnen prooidieren en het is in de omgang met cavia’s heel belangrijk om hier rekening mee te houden. Cavia’s zijn bang van alles wat van boven komt want daar komt in de vrije natuur het gevaar vandaan. Benader uw cavia dus altijd vanaf de voor- of zijkant en praat ondertussen gezellig met hem zodat hij niet schrikt van uw hand.
U kunt veel plezier met uw cavia beleven als hij handtam is. Het is belangrijk dat uw cavia leert dat u te vertrouwen bent en dat hij niet bang van u hoeft te zijn. Het opbouwen van vertrouwen vraagt tijd en energie. Verwacht niet te veel in een keer.
Wist u dat cavia’s kunnen praten? Cavia’s communiceren echt met elkaar. Kijk maar eens goed naar een groepje cavia’s. Ze praten voortdurend met elkaar en maken allerlei grappige geluidjes. Als ze bijvoorbeeld achter elkaar aan lopen en een van de cavia’s loopt een andere kant op dan zal er luidt gepiept worden. Ook met u praat de cavia. Als u hem eten geeft of als u de koelkastdeur open doet (als hij eenmaal weet dat daar de groentes bewaard worden) maken ze vaak een hoog piepend geluid. Zo hebben cavia’s een breed scala aan geluidjes. Er zijn zelfs geluiden bij die wij niet kunnen horen.
Huisvesting
Zoals al eerder gezegd stellen cavia’s geen hele hoge eisen aan hun verblijf, wel is het belangrijk dat zij de ruimte krijgen want beweging is goed voor hun gezondheid. In onze dierenspeciaalzaken zijn verschillende soorten caviakooien te koop. Laat u voor aanschaf van een kooi goed informeren en vraag advies afgestemd op uw persoonlijke situatie.
De plaats waar u het caviaverblijf plaatst is wel heel belangrijk. Cavia’s kunnen niet tegen tocht. Plaats het hok op een plaats die droog en tochtvrij is. Ook is het belangrijk dat u het hok op een rustige plaats zet en het liefst met een kant tegen een muur. Een of meerdere schuilplaatsen in het hok kunnen cavia’s ook erg waarderen. Cavia’s zijn van nature schrikachtig en stress kan ziektes veroorzaken. Zorg er ook voor dat de caviakooi niet direct in het zonlicht staat want zij raken makkelijk oververhit.
Dagelijkse verzorging
Zoals bij al onze huisdieren vindt ook de cavia het erg fijn als hij dagelijks vers drinkwater en eten krijgt. Het eten van de cavia bestaat uit brokjes en een flinke pluk hooi, eventueel aangevuld met wat groentes. Hier komen we bij het hoofdstuk voeding nog uitgebreid op terug.
Afhankelijk van de vacht van de cavia, zal hij dagelijks of wekelijks geborsteld moeten worden. Langharige cavia’s moeten dagelijks geborsteld worden omdat hun vacht makkelijk klit. Bij kortharige cavia’s volstaat een keer per week borstelen. Tijdens het borstelen kunt u losse haren en vuil uit de vacht verwijderen.
Controleer regelmatig de tanden en de nagels van uw cavia. De nagels moeten regelmatig geknipt worden met een speciaal nageltangetje. Als de tanden van de cavia niet goed afslijten en dus doorgroeien kan hij niet goed eten, met alle gevolgen van dien.
Welke verzorgingsproducten u het beste voor uw cavia kunt gebruiken, kunnen we u vertellen in een van onze winkels waar we een groot assortiment van deze producten hebben.
De caviakooi moet minimaal een keer per week volledig gereinigd worden. Kies voor een bodembedekking die niet te hard en niet scherp is want cavia krijgen makkelijk last van hun voetzolen.
Controleer ook dagelijks of uw cavia voldoende heeft gegeten en of hij een levendige indruk maakt. Onder andere lusteloosheid en verminderde eetlust zijn namelijk symptomen van een zieke cavia. Heeft u het idee dat uw cavia niet of heel weinig eet, wacht dan niet te lang en neem contact op met een dierenarts.
Voeding
Cavia’s zijn echte planteters. Zij moeten dan ook dagelijks een ruime hoeveelheid hooi tot hun beschikking hebben. Daarnaast kunt u uw cavia droogvoer geven. Droogvoer kan bestaan uit korrels of gemengd voer. De korrels hebben als voordeel dat uw cavia niet kieskeurig kan gaan eten en alle voedingsstoffen binnen krijgt. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken dus het is van groot belang dat zij dit voldoende via de voeding binnen krijgen. Als u kiest voor een voer speciaal gemaakt voor cavia’s bevat dit voldoende vitamine C. Bij algemeen knaagdiervoer is dit niet het geval.
Tussendoor kunt u uw cavia bijvoorbeeld wortelloof, witlof, paprika of radijsblad geven. Ook van een stukje fruit op zijn tijd kan uw cavia erg genieten. Let er wel op dat u uw cavia langzaam laat wennen aan het eten van groente en fruit. De darmen van een cavia zijn erg gevoelig.
Medische behandeling
Medische behandelingen zijn voorbehouden aan de dierenarts. Heeft u twijfels over de gezondheid van uw cavia, twijfel dan niet en neem contact op met een dierenarts. Snel handelen is namelijk van levensbelang voor uw cavia.
Hamster
Wat zien ze erg toch schattig uit die hamsters. Dat kleine knaagdiertje met zijn bolle wangen, zachte vachtje en zijn korte pootjes. Iedereen die in een kooitje kijkt en daar een hamstertje vredig ziet liggen slapen of nieuwsgierig op zijn achterpootjes ziet staan, heeft de neiging te roepen: “die wil ik hebben!”. Toch is het belangrijk voldoende over dit mooie diertje te weten voordat u een hamster aanschaft.
- Hamsters in het algemeen.
- Tam maken
- Huisvesting
- Dagelijkse verzorging
- Voeding
- Medische behandeling
Hamsters in het algemeen
In Nederland worden 5 soorten hamsters als huisdier gehouden. De grootste is de Syrische hamster die ook wel de goudhamster wordt genoemd. De andere vier soorten zijn dwerghamsters en zijn de Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster, Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster. Alhoewel de hamstersoorten allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen bezitten, zullen we hier spreken over de hamster in het algemeen. Alle informatie die we u hier geven is in principe van toepassing op alle hamsters, in sommige gevallen in wat mindere mate voor een bepaald soort.
Hamsters zijn echte nachtdieren en zijn dan ook in de nacht en in de schemering actief. Overdag liggen hamsters over het algemeen te slapen en kunnen ze humeurig reageren als ze gestoord worden.
Het is verstandig om er voor te kiezen één hamster te nemen. Wij vinden het vaak leuk en gezellig als ons huisdier een vriendje heeft, hamsters zijn daar lang niet altijd van gediend. In boeken kunnen we lezen dat een aantal hamstersoorten in de vrije natuur in kleine groepjes leven. Bedenk wel dat deze hamsters kunnen gaan en staan waar ze willen en geen beperking hebben ten aanzien van hun woonoppervlakte. In gevangenschap gaat het, ook bij deze hamstersoorten, vaak fout als ze samen gehouden worden.
Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Zij zullen bijten als ze pijn hebben, te hardhandig worden opgepakt of heel erg schrikken. Omdat hamsters prooidieren (er wordt door andere dieren in de vrije natuur op hun gejaagd) zijn, kunnen zij erg schrikken van uw hand. Zorg dus altijd dat ze aan uw hand gewend zijn, ze goed wakker zijn en uw hand zien aankomen als u uw hamster wil pakken.
Tam maken
Als u een hamster heeft gekocht is het belangrijk dat u hem de eerste dagen aan zijn nieuwe kooi en nieuwe omgeving laat wennen. Het is voor dat beestje immers ook een grote verandering. Geef de hamster wel veel aandacht. Ga regelmatig bij de kooi zitten en klets gezellig tegen hem. Laat hem aan uw hand ruiken en geef hem bijvoorbeeld wat lekkers maar pak hem niet op. Uw hamster leert zo aan uw geur, stem en hand wennen.
Naar verloop van tijd kunt u de hamster zelf uit de kooi laten klimmen en hem dan op uw hand laten stappen. Pas wel op dat hij van schrik niet springt want dan kan hij zich lelijk verwonden. De hamster zal meer en meer aan u gewend raken en vertrouwen in u krijgen. Uiteindelijk zal u hem gewoon uit de kooi kunnen pakken. Zorg er wel altijd voor dat de hamster goed wakker is voordat u hem pakt en dat u geen etensgeuren meer aan uw handen heeft.
De ene hamster is de andere niet. Ieder diertje heeft zijn eigen karaktertje. Dus niet alle hamsters zijn even snel tam te maken. Maar bedenk met tijd, geduld en liefde komt u er bijna altijd.
Huisvesting
Hamsters hebben behoefte aan een ruime kooi met voldoende speel en klimmogelijkheden. Let er bij een dwerghamster op dat de tralies dicht genoeg bij elkaar staan want anders kunnen ze ontsnappen. Een of meerdere schuilplekjes in de vorm van een huisje of hangmatje vinden ze erg fijn. Zo kunnen ze in alle rust en veiligheid slapen. Leg op de bodem een flinke laag bodembedekking, want graven doet een hamster erg graag. Zorg wel voor een bodembedekking die niet te scherp is. Tot slot doet u uw hamster een groot plezier met een stevig bakje met Chinchillazand, hierin kan hij naar hartenlust badderen. Laat u bij de aanschaf van deze producten goed informeren door de medewerkers van onze winkel.
Hamsters zijn knaagdieren en net zoals bij alle knaagdieren blijven hun tanden levenslang doorgroeien. Doordat de tanden tijdens het knagen over elkaar bewegen slijten ze af en blijven ze scherp. Het is dus van groot belang dat u uw hamster voldoende knaagmogelijkheden aanbied. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een knaagsteen, wilgentakjes en hooi. In onze dierenspeciaalzaak is een groot assortiment knaagmaterialen voor uw hamster verkrijgbaar.
Plaats de hamsterkooi op een rustige plek in huis, dus niet naast de televisie of een geluidsinstallatie. Zorg dat de kooi uit de tocht en in de schaduw staat. Hamster kunnen direct zonlicht niet goed verdragen.
Dagelijkse verzorging
De verzorging van een hamster is niet heel moeilijk. Een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van zijn tanden en nagels en verzorgt zelf zijn vacht. Toch is het belangrijk dat u regelmatig de tanden en de nagels van uw hamster controleert. Te lange tanden zorgen ervoor dat hij niet meer kan eten, met alle gevolgen van dien. En als de nagels van uw hamster te lang zijn dan moeten deze geknipt worden. Langharige hamsters moeten ook regelmatig voorzichtig geborsteld worden om klitten en vuil te verwijderen.
Geef uw hamster iedere dag vers drinkwater en vers eten. Omdat hamsters hamsteren, dat wil zeggen eten in hun nest/slaapplaats bewaren, is het ook belangrijk dat u dagelijks deze plekken controleert. Als hier voedsel ligt dat kan bederven is het van belang dat u dat weg haalt. Veel hamsters zijn zindelijk. Maak het hamstertoilet of het hoekje waar uw hamster zijn behoeftes doet dagelijks even schoon.
Wekelijks dient de hele hamsterkooi schoongemaakt te worden, vergeet de huisjes en buizen niet.
Voeding
Alle hamsters hebben dierlijke eiwitten nodig om gezond te blijven. Als u in de dierenspeciaalzaak speciaal hamstervoer koopt zitten daar alle voedingstoffen in die uw hamster nodig heeft. Hamstervoer is verkrijgbaar in brokjes en gemengd voer. Veelal wordt het gemengde voer aangeschaft. Belangrijk is wel dat u controleert of uw hamster wel alles opeet anders kunnen er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.
Het hamstervoer kan aangevuld worden met een klein stukje groente of fruit of een heel klein stukje kaas of hard gekookt ei. Af en toe een honden- of kattenbrokje is een waar feest voor de hamster. In de dierenspeciaalzaak zijn verder allerlei lekkere en gezonde snacks voor uw hamster verkrijgbaar.
Medische behandeling
Medische behandelingen zijn voorbehouden aan de dierenarts. Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van uw hamster altijd zo spoedig mogelijk de dierenarts.